søndag 2. juni 2013

Slagugle i grensetraktene


Nylig fikk jeg gleden av å oppleve den fantastiske slagugla på nært hold. På tur med NOF Elverum viste slagugleentusiast Gunnar Nyhus fram noe av livet ved to av hans til sammen 300 slaguglekasser i grensetraktene! Rundt 12 % av kassene som finnes i Norge og Sverige har par som har gått til hekking i år, noe som er et bra år for slagugla. Slagugla må imidlertid kunne beskrives som en opprinnelig gammelskogs/urskogsart som hekket i avbrukne grove trær, i såkalte skorsteiner eller høgstubber med hul topp og spir. Døde trær (gadd), høgstubber eller liggende død ved med store dimensjoner er dessverre svært sjeldent i dagens skoglandskap, da trær med grove dimensjoner systematisk har blitt fjernet gjennom dimensjonshogst i Norge i hundrevis av år. Opphenging av kasser med store åpninger er sannsynligvis helt avgjørende for å holde liv i bestanden i sørøst-Norge.

Slaguglehabitat
Skogbrukssektoren har nylig fokusert på at det er blitt mye død ved/skog i landet. Ser man på barskogene gjelder dette hovedsakelig små dimensjoner i ensaldrede og tette gran- og furubestander, samt tørketrær av gran i kanter mot hogstflater (som skyldes bestandsskogbruket). Med andre ord lite biologisk produktivt biologisk, da skogbunnen ofte er uten bunnvegetasjon pga. lite lys som treffer bakken. I bestandsskogbruket høstes skogen mens trærne biologisk sett kun er "ungdommer", og trærne oppnår aldri de dimensjonene eller kvalitetene som blant annet en del ugler er avhengige av. Nyhus & co har bidratt til å bygge opp bestanden sakte men sikkert, og med de gode smågnagerårene i 2010 og 2011 hjalp det ekstra på. Her følger noen bilder fra slagugleturen.


I flukt
Slaguglelanding
Hva skjer a?
Får vel stikke vel...
Gunnar Nyhus og slagugla
Etter en sjekk av slagugle hunnen, viste det seg at hun var merket to år tidligere ca. 2 km unna. Ungene her var for små til å merkes, men ved en lokasjon i Sverige var det to merkeklare unger i kassa. Hunnen satt her utenfor kassa, så da kunne det by på action! En frivillig meldte seg som "flaggstangbærer" med pute på stang for å dekke han som skulle klatre opp og hente ned ungene. Etter et par angrep på puta, smalt ugla plutselig knallhardt inn i bakhodet på puteholderen. Resultatet ble et spontant skrik og mye blod... Ungene ble deretter ringmerket, og plassert trygt tilbake i kassa.

Blodig sammenstøt
Gutten og ugleungen


7 kommentarer:

 1. Fina bilder och ett riktigt äventyr. Att slagugglan är aggresiv har man ju hört talas om. Har ännu inte sett denna ståtliga uggla så det kvarstår att fotografera !

  SvarSlett
 2. Takk for det! Slagugla er en fantastisk fugl du kan glede deg til å få se Lasse :) Har kun sett den en gang selv utenom denne turen. Har man tid til å henge opp en del kasser i de rette traktene er det muligheter, i alle fall i gode smågnagerår.

  SvarSlett
 3. Det står respekt av det arbeidet Gunnar Nyhus og andre entusiastske fuglevenner, legger ned.
  Flott innlegg i både tekst og bilder.

  SvarSlett
 4. Utallige dugnadstimer på disse entusuiastene ja, noe som viser omsorg for naturen. Nyhus ønsket seg visst noen kasser til, men samboer'n mente 300 burde holde ;)

  SvarSlett
 5. Spennende tur du fikk være med på :)

  SvarSlett
 6. En stor opplevelse å være med på og illustrative bilder :-) Det blir vel kanskje flere fotomuligheter ved en senere anledning.
  Mvh Kim Abel

  SvarSlett
 7. Hei !
  Praktfulle bilder fra en spennende tur !

  SvarSlett