mandag 24. juni 2013

Lappugle (Strix nebulosa)

Lappugle anno 2013
I Cappelens Norges dyr, 1991 utgaven, omtaler Geir A. Sonerud lappugla slik: "Den største barskogsugla, lappugla, har neppe noen fast forekomst i Norge, men år om annet har den hekket i furuskogene i Øst-Finnmark. Den ble også påvist hekkende i Nordland en gang i forrige århundre. I 1989 hekket den i Hedmark, der den sannsynligvis også hekket nesten hundre år tidligere i 1892."

Det var derfor en stor sensasjon at tre par av denne fantastiske ugla slo seg til i Elverumsskogene i 2010. Grunnen var et sensasjonelt godt smågnagerår med mengder av markmus og skoglemen. Også i 2011 var det et godt år med tanke på smågnagere og ugler, og dette året ble det registrert hele 22 par hekkende lappugler i Elverum og nabokommuner. 2012 var tilnærmet svart med tanke på både smågnagere og ugler, men på ettervinteren i år (2013) var optimismen tilbake etter å ha observert en del spor etter klatremus flere steder i Østerdalen. Resultatet ble 27 registrerte hekkinger av lappugle i Østerdalen i 2013! Her følger noen bilder tatt i Elverum kommune i mai og juni i år.


 

 


 

 


6 kommentarer:

 1. Veldig fin serie av den flotte lappugla. Det andre og de to siste ble favoritter.

  SvarSlett
 2. Herlige lappuglebilder, gratulerer og lykke til videre med prosjektet !

  SvarSlett
 3. Nydelig serie med bilder av den vakre Lappugla..
  Artig at den har etablert seg i Elverum`s skogene...
  Vaker Ugle dette..

  SvarSlett
 4. Takk for hyggelige kommentarer. Fascinerende med slike sjeldne og tillitsfulle arter. Får håpe på intakte smågnagersvingninger og flere gode ugleår fremover!

  SvarSlett
 5. Fantastiske bilder og en god presentasjon.

  SvarSlett
 6. Spennende møter dette her JR. Regner med at du har fått flere møter med de etter disse bildene også:) De første to ble fine og gjorde seg godt i svarthvit.
  Kim Abel

  SvarSlett