onsdag 6. august 2014


Moskus i snøstorm


I påsken fikk jeg gleden av å tilbringe et par døgn sammen med moskusen på Dovrefjell i skikkelig ruskevær. Da det ikke er lagt ut før i år, tar vi det like godt som et avkjølende innlegg i sommervarmen :)  Det var meldt friskt vær etter palmehelga, men kvelden ved ankomst var nokså stille og stjerneklar. Herlig var det å kunne gå til fots på skareføre i måneskinn oppover bjørkeliene, og vite at en moskusflokk sto i høyfjellet på en åpen snøbre. I det sekken ble løftet ned fra ryggen ved planlagt teltbase, åpenbarte det seg med ett et etterlengtet grønnlig lys over himmelen. Det var en glede å finne fram kamera, og eksponere noen bilder av fenomenet Aurora borealis uten øvrige lyskilder innenfor synsfeltet enn måne og stjerner. Etter at nordlyset sakte ebbet ut, ble teltet satt opp i fjellbjørkeskogen i le mot meldt vindretning.

Nordlyset viste seg på Dovrefjell
Dagen etter ble det drøy vandring oppover i høyfjellet, med stadig tiltakende vind. Det skulle vise seg at vindkastene kom oppi storm styrke på høydedragene der moskusen sto, noe som skapte både  utfordringer og spennende motiver. En utfordring med så sterk vind og snøføyke er at mange av bildene ser uskarpe og kontrastløse ut på grunn av all den drivende snøen mellom fotograf og moskus. I tillegg kan det være vanskelig å holde linseglass og solblendere frie for snø. Sistnevnte gikk relativt greit grunnet kjølig vind som gjorde at snøen som regel ikke festet seg til glassene, og på solblenderne var det bare å slå av den værste snøen med jevne mellomrom. To moskusflokker ble besøkt på turen, en bestående av hovedsaklig kuer med kalv, og en med 7 okser. I dette innlegget er det valgt ut litt ulike bilder, hvorav av de fleste er fra perioder med noe mindre vind på grunn av overnevnte utfordring. Det er hyggelig om du legger inn en kommentar på innlegget, og all konstruktiv kritikk mottas med takk :)


Hvilende kuer, med kalvene i midten

Hvilende okseflokk
Beitende okser mellom stormkastene

Kreftene skal måles!
Hvilende okseflokk

Nærgrensa er nådd...

Moskus i motlys og snøvær

9 kommentarer:

 1. En tur till Dovre står högt på önskelistan. Fina bilder som inspirerar !

  SvarSlett
 2. Hyggelig at bildene inspirerer Lasse:) Det er bare å glede seg til noen dager sammen med moskusen. Jeg er rimelig sikker på at du vil trives i deres selskap. Husk å være tålmodig, rolig og bruke god tid sammen med dem så er sjansen for aggresive utfall liten.

  SvarSlett
 3. kjempe fine bilder. har vært nå i july på Dovre fjell men bare en dag/natt. fikk ingen moskus på bildebrikke :-(

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Kjedelig at det ikke klaffet sist på Dovrefjell. Varmen kan vel kanskje ha gjort at de sto høyt i fjellet? Neste gang blir det nok fullklaff Dirk:)

   Slett
 4. Fin serie av moskusen i vinterlandskap.

  SvarSlett
 5. fin serie av moskusen på fjellet, likte alle

  SvarSlett
 6. Takk for inspirerende kommentarer Torbjørn og Trond!

  SvarSlett
 7. Доброе время суток! Интересные снимки!

  SvarSlett