søndag 1. januar 2012



Seiltur i Karibien og Venezuela

En snill kone samt en grei kamerat som er medeier på en 47 fots seilbåt må takkes for at undertegnede i oktober fikk muligheten til 3 ukers guttetur i området Karibien og Venezuela ;) Vi var 6 karer, hvorav 5 biologer, som kastet loss på Curacao den 10. oktober. Turen gikk deretter til Kleine Curacao, Bonaire, Isla Aves og Los Roques. Fotoutstyr, havfiskestenger og snorkleutstyr var med, og nedenfor gjengis noen smakebiter fra turen. Seilbåten Nora Simrad var en nytelse å seile, for mer info om denne se www.seilsamvirket.net.

Solnedgang på Bonaire





Allerede i en bukt på Curacao fikk vi nærmøte med brunpelikaner. De stortrivdes i de gjenværende mangroveskogene som omgav bukta, og med en liten gummijolle drev Kim og jeg rundt i bukta med teleobjektiver. På det nærmeste kunne vi så og si ta pelikanen på beina...

Brunpelikaner

På Kleine Curacao var det krystallblått vann med både pelikaner og havskilpadder. Pelikaner er fascinerende fugler, ikke minst når de stuper etter småfisk. Jeg vet ikke hvor mange bilder som er kastet av uskarpe pelikaner i stup, eller rett og slett bom da de vinkler opp stupet rett før vannflata nås.

Brunpelikan
Et Nikon D 300 med en 16-85 mm DX VR ble brukt en god del i undervannspose på flere av områdene vi besøkte med seilbåten. Nærmøter med blant annet den utrydningstruete grønne havskilpadda (Chelonia mydas) gjorde sterkt inntrykk. Den kan bli opptil 230 kg, men de fleste vi så var relativt små. Et par kjemper viste seg i havoverflata et par steder, men hvilken art dette var er usikkert.

Grønn havskilpadde (Chelonia mydas)



Hele kystlinja rundt øya Bonaire er vernet, og korallrevene er stort sett inntakt bortsett fra de bølgeeksponerte gruntvannsområdene. Et populært sted for mange dykkere, og artsdiversiteten er imponerende. Det ble mye snorkling, samt noen dykk med flasker.


På Bonaire ble det også et par rundturer i leiebil på øya, med blant annet Washington Slagbaai National Park i nordvestenden av øya som mål. Artige opplevelser med masse grønne iguaner (Iguana iguana) ved et lite vann inne i bushen, største på en meters lengde.

Grønn iguan (Iguana iguana)
Ved saltsjøene flere steder var det god forekomst av Flamingoer. Stor opplevelse å beskue disse langstrakte fuglene i virkligheten.


Flamingoer




Det råeste som vi utvilsomt opplevde på turen skjedde noen nautiske mil etter vi forlot Isla Aves. Vi la om kursen mot noen horder av sjøfugl som svevde rett over havoverflata for å se dette kunne hjelpe på et noe trått fiske. Det skulle vise seg å slå til. Da vi nærmet oss, tok det ikke lang tid før det ulte i begge de to havfiskestengene med blekksprutimitasjoner vi hadde ute. Kort tid etter kunne to greie matfisker av tuna lempes om bord. Etterhvert som vi nærmet oss fuglehordene, fikk vi se utrolige mengder småfisk som ble jaget av både mindre og større tunfisker. En stor tunfisk slo på den ene fiskestanga, men den intense fighten døde overraskende raskt ut. Opp på båtripa kunne vi heise et hode fra en ca. 10 kg tuna, -kappet av rett bak gjellbuene av skarpe haitenner... Disse fryktinngydende bruskfiskene viste seg også i overflata et par ganger, så det var ingen tvil. Ikke lenge etterpå ulte det igjen i snella! 20 minutters kamp, spenning med en flere meters stor hai som svømte helt inntil seilbåten, før fisken kunne kleppes og dras om bord. Resultatet ble en yellowfin tuna på ca. 25 kg ;)


Sindre med 25 kg yellowfin tuna
Vi trodde høydepunktet var nådd, da to brydehvaler plutselig reiste seg opp fra havet og mesket i seg av all småfisken.

Brydehvaler og sjøfugl
 Takk til gutta på tur og dere hjemme som gjorde turen mulig ;)

"Fred være med dere!"

Overnevnte bilde ble forøvrig kåret til  "årets bilde" i Elverum Fotoklubb, 2011 ;) Stavanger fotoklubb  juryerte konkurransen. Les mer på www.elverumfotoklubb.no